ZALTBOMMEL – In juni 2024 nam de gemeenteraad van Zaltbommel een motie aan die het geluidsniveau bij evenementen drastisch beperkt tot maximaal 80 dB(C) op de gevels van omliggende woningen. Deze maatregel, die op het laatste moment werd ingediend, lijkt grote gevolgen te hebben voor de evenementen in de stad. Alleen BVNL stemde tegen en waarschuwde voor de desastreuze impact die deze regel met zich meebrengt.
Achtergrond en kritiek
De geluidsnorm van 80 dB(C) blijkt een uitdaging te vormen voor elk evenement met muziek of live-entertainment. BVNL waarschuwt dat deze limiet zo streng is dat het publiek zelf al snel luider kan zijn dan de muziek. Dit kan de sociale beleving op evenementen verstoren en maakt het organiseren van festivals, markten en optochten in de gemeente vrijwel onmogelijk. Een dweilorkest, een iconisch onderdeel van typisch Nederlandse evenementen, produceert bijvoorbeeld standaard 85-100 dB(A). In smalle straten kan dit zelfs oplopen tot gevelwaarden tussen de 94-99 dB(C), ver boven de toegestane norm. Zelfs ingetogen muziekoptredens zouden moeite hebben om binnen de gestelde grens te blijven.
Carnaval: uitzondering op de regel?
Enkele weken geleden stelde de SGP-fractie schriftelijke vragen naar aanleiding van informatie van de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR). Hieruit bleek dat het college van burgemeester en wethouders vergunningen heeft afgegeven voor Carnaval in Zaltbommel in 2025, 2026 en 2027 met een toegestane geluidslimiet van 85 dB(A) op de gevel. Dit riep vraagtekens op bij de fractie, omdat hiermee lijkt te worden afgeweken van de strengere gemeentelijke richtlijn van 80 dB(C).
De SGP vroeg het college om een toelichting op deze afwijking en benadrukte het belang van eenduidigheid in regelgeving. Waarom wordt voor carnaval een uitzondering gemaakt, terwijl andere evenementen met strengere regels worden geconfronteerd?
Een rem op levendigheid
BVNL uitte stevige kritiek op de invoering van de 80 dB(C)-norm. “Met deze maatregel wordt het organiseren van evenementen in onze gemeente vrijwel onmogelijk gemaakt. Terwijl we streven naar een bruisend en levendig stadshart, dreigt deze geluidsnorm het tegenovergestelde effect te hebben. Wil de gemeente echt een bruisende stad, of wordt levendigheid de kop ingedrukt?” aldus de fractie.
De discussie over het behoud van een levendige stad tegenover strengere regelgeving wordt door deze maatregel opnieuw aangewakkerd. Lokale organisatoren en ondernemers vragen zich af hoe zij met deze beperkingen nog publiekstrekkende evenementen kunnen realiseren.
Voorbeelden
Evenementen die ruim boven de 80 dB(C) zijn onder andere een motorcross. (Elk jaar wordt in de uiterwaarden bij Zaltbommel een wedstrijd gehouden). Al een aantal jaren wordt er vanuit Nederland (en andere West Europese bonden) bij de FIM aangegeven dat het tijd is actie te ondernemen voor het verlagen van de geluidsproductie in de Motocross. Op lokaal niveau lopen we steeds vaker tegen problemen aan wat betreft het vergund krijgen en houden van circuit (zie ook het MX Masterplan). Onlangs heeft de FIM bekend gemaakt dat zij met de WK MXGP en MX2 klassen komend seizoen 3 dB(A) in geluidniveau naar beneden gaan. Op dit moment is 114,0 dB(A) voor aanvang race het maximum en in 2023 zal dat dus 113,0 dB(A) zijn. Voor alle overige klassen blijft het geluidniveau gehandhaafd op 114 dB(A) en zij gaan per 1 januari 2025 naar de 111,0 dB(A) normering. Maar ook de jaarlijkse truckers rit door de Bommelerwaard komt met pieken van ruim 120 ruim boven de limiet, het is dus de vraag hoe de gemeente Zaltbommel hiermee om wil gaan.