Nederland krijgt de komende dagen te maken met een zuidelijke stroming, die warme en vochtige lucht het land binnenbrengt. Dit resulteert in een broeierig gevoel, met temperaturen die richting de 30 graden kruipen en een hoge luchtvochtigheid. Maar dat is niet alles: in de bovenlucht komt verandering op gang, wat betekent dat er kans is op onweer. Vooral vrijdag en zaterdag lijken spannend te worden, maar het blijft de vraag of de buien echt losbarsten. We nemen je mee in wat de weerkaarten nu laten zien.
Vrijdag: drukkend warm en kans op stevige buien
Vrijdag is een benauwde dag, met temperaturen rond de 30 graden en een dauwpunt van zo’n 20 graden. Dat zorgt niet alleen voor zweten, maar betekent ook dat de lucht vol energie zit.
De modellen laten CAPE-waarden zien tot 1000 J/kg, genoeg voor stevige buien met hagel, windstoten en veel bliksem. De buien kunnen worden geactiveerd door een thermische vore die zich boven Nederland positioneert. De timing van deze vore speelt een cruciale rol: nieuwe berekeningen tonen een toenemende kans op neerslag, vooral in het westen van het land. Mits de timing goed is, kan dit onweer flink uitpakken.
Zaterdag: onweerskansen in het oosten
Op zaterdag verplaatst de vore zich verder naar het oosten, waar de warme lucht langer blijft hangen. Dit betekent dat daar opnieuw temperaturen tot bijna 30 graden mogelijk zijn. CAPE-waarden kunnen oplopen tot 2000 J/kg, wat de kans op flinke onweersbuien vergroot.
De grootste activiteit wordt nu verwacht in het oosten en zuidoosten, maar wederom speelt de timing van de vore een grote rol. Is deze te vroeg, dan is er nog niet genoeg energie beschikbaar. Komt hij later, dan kan de atmosfeer alweer stabieler zijn geworden.
Zondag: rust keert terug
Na passage van de vore draait de stroming naar het westen tot noordwesten, waardoor koelere en stabielere lucht het land instroomt. De temperaturen gaan omlaag en de kans op buien verdwijnt. Vanaf zondag verwachten we rustiger en droger weer. Het actuele weer kunt u ook volgend via onze weerpagina met eigen weerstation